Site-ul proiectului, "Oameni, locuri si comori", are care scop prezentarea pentru publicul larg, dar și pentru specialiști a istoriei foarte dramatice a marilor tezaure de aur și argint din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României. Puțini stiu prin câte încercari au trecut minunatele opere ale artei metalului, adunate în mari tezaure sau "comori" și încredințate tainițelor pamantului în urma cu multe secole sau chiar milenii, din momentul descoperirii lor și până în ziua când au ajuns în colecțiile publice și chiar și după aceea...
Pe lăngă soarta pieselor din aur și argint, care alcătuiesc aceste tezaure, site-ul va prezenta și soarta oamenilor care le-au descoperit, le-au recuperat sau le-au studiat, deoarece pentru cei mai mulți dintre aceștia, viața nu va mai fi ca înainte, după ce destinul le-a scos în cale aceste obiecte. Nu puțini dintre descoperitori vor avea de înfruntat mari încercari, pierzându-și averea, libertatea sau chiar viața, după scoaterea la lumină a tezaurelor.
Datele despre istoria zbuciumată a tezaurelor se bazează pe date oferite de documente de arhivă, din presa vremii sau din lucrări stiințifice, greu accesibile sau uitate.
De asemenea, site-ul va prezenta, pentru prima oară și locurile unde au fost descoperite marile tezaure păstrate în colecția Muzeului Național de Istorie a României, a peisajului în care în urmă cu milenii sau secolele, posesorii obiectelor de aur și argint le-au dedicat zeilor, le-au luat cu ei, în drumul spre "lumea de dincolo" sau pur și simplu, le-au pus la adăpost, în momente de mare răstriștie.